F.A.Q.

Algemeen:

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een elektrische scooter in Nederland?

Voor het rijden op een scooter heb je altijd een bromfietsrijbewijs nodig. Heb je een autorijbewijs of motorrijbewijs dan krijg je automatisch het bromfietsrijbewijs bijgeschreven.

Vanaf welke leeftijd kan ik in Nederland rijden met een elektrische scooter?

Vanaf 15,5 jaar kan je in Nederland theorie-examen afleggen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Waar mag je met een elektrische scooter rijden?

 Binnen de bebouwde kom mag je niet met je (45 km/u-) scooter op het fietspad rijden. Snorscooters (tot 25 km/u) mogen dat wel. Behalve in Amsterdam en Utrecht: daar moeten alle scooters vanaf april/mei 2019 op de rijbaan rijden. Buiten de bebouwde kom moet je altijd op het fietspad rijden. Is er geen fietspad dan mag je op de rijbaan rijden. Is er een verplicht fiets- en bromfietspad? Dan moet je daarop rijden. Ook als je binnen de bebouwde kom rijdt. Je kunt een verplicht fiets- en bromfietspad herkennen aan een blauw rond bord met een fiets en een brommer erop.

Waar parkeer je met een elektrische scooter?

Alle tweewielige voertuigen moeten op aangegeven, veilige plaatsen geparkeerd worden. Parkeren op trottoirs is alleen toegestaan als dit door middel van passende verkeersborden is aangegeven.

In welke milieuzones kan ik met een elektrische scooter rijden?

Met de elektrische scooter – of het nu 25 km/u of 45 km/u is – mag je in alle milieuzones rijden. De Velotia e-scooters rijden op elektriciteit en zijn, in tegenstelling tot de verbrandingsmotor, emissievrij.

Accu/opladen:

Hoe worden elektrische scooters opgeladen?

Om lang van de accu te kunnen genieten, moet de accu regelmatig en op de juiste wijze opgeladen worden. De accu kan eenvoudig uit de scooter worden gehaald en worden aangesloten op een standaard aansluiting thuis, bij het bedrijf, school of bij een laadstation.

Hoe lang duurt het voordat de accu’s opgeladen zijn? 

Dat hangt ervan af hoe vol ze zijn. Ga bij volledig lege accu’s uit van een laadtijd van 4 tot 6 uur. Met een snellader kunt u de oplaadtijd verkorten.

Hoe zorg je goed voor je accu?

De lithium accu moet regelmatig worden opgeladen om de levensduur ervan te ondersteunen. Als de scooter lang niet gebruik wordt kan diepontlading optreden. Dit kan blijvende schade veroorzaken. Velotia adviseert daarom om de accu minimaal 1x per maand op te laden. Ook wanneer je de scooter niet gebruikt.

Wat is de levensduur van een accu?

Het antwoord is simpel: afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Accu’s kunnen er slecht tegen als je ze eerst helemaal leegrijdt en daarna voor langere tijd leeg laat staan. Dus in het najaar leeg in de schuur zetten, een paar maanden niet rijden met je scooter en in het voorjaar pas weer opladen is funest. Maar als je gewoon zodra het echt nodig is de accu netjes aan de lader koppelt en af en toe de accu helemaal leeg rijdt, gaat de accu minimaal wel 25.000 km mee.

Help, de accu raakt leeg en ik ben nog niet thuis! 

Grote kans dat je gewoon thuiskomt. Als je direct langzamer gaat rijden en de Eco-knop gebruikt en -als dat veilig is- de verlichting uitzet, haal je meer kilometers uit de accu. Probeer niet om verder te rijden met een volledig lege accu: dat kan de accu beschadigen. En denk eens aan een extra acculader, waarmee je ook onderweg extra kilometers kunt tanken bij elk stopcontact.

Onderdelen/techniek:

Hoe snel gaan elektrische scooters?

De elektrische scooters van Velotia rijden tussen 25 km/u (snorfiets) en 45 km/u.

Hoe presteert de Velotia Escooter?

De rijdynamiek en prestaties van onze elektrische scooters worden bepaald door de combinatie van alle technische componenten bij elkaar: zoals accu, controller en motor. Bij Velotia heeft u de keuze uit diverse modellen.

Wat is de actieradius van een elektrische scooter?

De capaciteit van lithium-ion accu’s in elektrische voertuigen wordt voortdurend beter. Met één accu kun je ongeveer 60-70 kilometer rijden; met twee kun je tot 130 kilometer rijden. De actieradius hangt sterk af van externe factoren, zoals rijstijl en rijomstandigheden. Trek je veel op, zit je alleen of met z’n tweeën op de scooter, heb je veel of weinig tegenwind etc.

Wat zijn typische slijtageonderdelen van een elektrische scooter?

In tegenstelling tot een verbrandingsmotor heeft een elektrische scooter geen echte slijtageonderdelen. In principe kan uiteraard alles wat draait en beweegt slijten. De accu’s en elektronische componenten van de Velotia elektrische scooters zijn zeer duurzaam en onderhoudsarm. Voorwaarde is wel dat alle componenten op de juiste wijze worden gebruikt. Afhankelijk van de belasting van de elektrische scooter hebben veel verschillende factoren invloed op de slijtage. In vergelijking met een verbrandingsmotor zijn de onderhoudskosten zeer laag.

Kan ik mijn Velotia Escooter sneller laten rijden? 

Je Velotia Escooter is afgesteld volgens de wettelijke normen en regels. Als je de scooter opvoert vervalt direct de garantie. Los daarvan gaat opvoeren ook meteen ten koste van je actieradius.

Onderhoud/kosten:

Wat kost rijden op een elektrische scooter gemiddeld per kilometer?

Rijden op een elektrische scooter is veel voordeliger per km dan rijden op een normale brandstofscooter. Uiteraard afhankelijk van uw rijstijl en rijsnelheid. Maar voor het gemak kunnen we stellen dat een elektrische scooter in verbruik ca. 6x goedkoper is dan een brandstof scooter.

Hoeveel onderhoud heeft een elektrische scooter nodig?

Een elektrische scooter heeft geen onderhoudsgevoelige verbrandingsmotor en daardoor hoeft er bijna geen onderhoud uitgevoerd te worden. Olie vervangen en filters schoonmaken is verleden tijd, een dure uitlaat vervangen is ook niet nodig. Dat levert in de regel een enorme besparing op.

Waarmee moet je in de winter rekening houden bij een elektrische scooter?

Hieronder een korte checklist en tips om ook in de winter zonder problemen te rijden:

· Check bandenprofiel en bandenspanning, controlelampjes, claxon, remmen

· Accuprincipe in acht nemen: warm opladen, koud rijden

· Bewaar de accu op kamertemperatuur (in verband met de viscositeit van de elektrolyt)

· Laat de accu niet maandenlang onaangeroerd

· Bescherm de scooter tegen vocht (beste plaats onder een carport of in de garage)

· Rijd voorzichtig en pas uw rijstijl aan de weersomstandigheden aan

· Zoutresten van de scooter verwijderen met water en doek/spons

· Bescherm chroomdelen met in de handel verkrijgbare conserveringsspray

· Installeer een windscherm (optioneel)

· Rijden bij lage temperaturen ver onder nul is mogelijk. Maar let dan op het principe: warm laden – koud rijden. (Het is het beste om op te laden bij plus temperaturen, anders zal de ionenstroom te traag zijn). Rijden bij temperaturen onder het vriespunt is geen probleem voor de scooter

Hoe kan ik mijn Velotia Escooter het beste schoon houden? 

Je kan je Velotia Escooter gewoon wassen met lauw water en autoshampoo. Gebruik geen hogedrukreiniger, want de harde waterstraal kan de elektronische componenten en de elektrische motor in het achterwiel beschadigen. En je spuit hiermee het smeervet uit de wiellagers.

Garantie/service:

Hoeveel garantie zit er op mijn Velotia Escooter?

Na aankoop van een nieuwe VELOTIA Escooter gelden de volgende garanties op onderdelen:

Voor de accu geldt een garantieperiode van 2 jaar, vanaf de datum vermeld op de accu. Uiteraard onder voorwaarde dat de scooter binnen 1 jaar van de op de accu vermelde datum wordt verkocht en de accu onderhouden wordt zoals in de gebruikershandleiding wordt voorgeschreven (accu regelmatig laden: minimaal 1 x per maand). De rij-afstand, uithoudingsvermogen en prestaties van de accu zijn niet gedekt door de garantie.

Voor de motor geldt een garantieperiode van 1 jaar. De garantie hiervan begint bij de overhandiging of eerste registratie van de VELOTIA Escooter.

Voor de carrosserie en andere onderdelen geldt een garantieperiode van 1 jaar. De garantie hiervan begint bij de overhandiging of eerste registratie van de VELOTIA Escooter.